Latvijas meitenes boksā: pusaudzes Karina, Nikolīna un Jekaterina “dod vaļu zvēram” starptautiskā ringā

Publicitātes foto

2012. gadā sieviešu bokss tika iekļauts Pasaules Olimpisko spēļu sistēmā, un kopš tā laika šis sporta veids kļūst arvien populārāks pasaulē un arī Latvijā. Latvijā ir izaugusi sieviešu bokseru paaudze – jaunietes, kas gūst godalgotas vietas Eiropā un ir soļa attālumā no Pasaules čempionāta.

Latvijas bokseres Karina Lecko (19 gadi), Nikolīna Boķe (15 gadi), Jekaterina Marčenko (17 gadi), kā arī citas sportistes piedalījās “2 nd Riga Ladies Boxing Cup 2019”. Šis ir nozīmīgs notikums Latvijas boksa pasaulē, jo šāds sieviešu boksa čempionāts mūsu valstī norisinājās pirmo reizi. Tajā piedalījās bokseres no 20 valstīm – Krievijas, Norvēģijas, Zviedrijas, Čehijas u.c. Latvijas meiteņu treneris ir Aleksandrs Sotņiks.

Latvijas sportistēm cīnīties starptautiskajā līmenī esot krietni grūtāk, nekā mājās, jo Latvijā sieviešu boksā konkurence nav liela.

Savukārt Eiropā šis sporta veids jau ir krietni attīstījies, tāpēc pretinieces ir pieredzējušākas dažādās starptautiskās sacensībās.

Latvijas jaunās bokseres atklāj, ka ar boksu sākušas nodarboties 12 gadu vecumā. Eiropā šogad oficiāli ir atļauts boksa sacensībās piedalīties meitenēm, kas dzimušas 2008. gadā un vecākām, tādēļ Eiropas valstīs ringā nereti boksējās 9-10 gadus vecas meitenes.

Nikolīnai Boķei interesi un aizraušanos ar boksu radīja viņas tēvs Oskars Boķis, kurš pats ir liels sieviešu boksa piekritējs.

Karinai Lecko no bērnības ir paticis būt zēnu kompānijā un reizēm arī izkauties, tāpēc aizraušanās ar boksu šķita likumsakarīga.

Savukārt Jekaterina Marčenko bērnībā nodarbojās ar sporta vingrošanu. Tomēr meitenei pietrūka dotību, lai sasniegtu lielus panākumu šajā sporta veidā profesionālā līmenī. Kad vecākais brālis viņu uzaicināja līdzi uz boksa treniņu, atklājās, ka Jekaterinai boksā ir talants, ko viņa arī pilnībā realizēja.

Taujājot, kas boksā jaunietēm sagādā vislielāko gandarījumu, Karina Lecko atklāj : “Ikvienā bokserē mīt zvērs, un ringā šim zvēram dod vaļu. Lielākais kaifs ir tad, kad esi izdarījis precīzu sitienu, un pretinieks vairs nespēj turpināt cīņu.”

Savukārt Nikolīnai Boķei cīņas sparu un motivāciju sasniegt jaunas virsotnes dod izcīnītās godalgas.

Jekaterina Marčenko uzsver, ka vislielāko gandarījumu gūst sagatavošanās procesā, kad sparingos trenējas un gatavojas, lai sacensībās sasniegtu savu mērķi. Esot ringā un izdarot sitienu, tas jau ir gala rezultāts.

Pašlaik daudzsološā trijotne sacensībās piedalās amatieru klasē, taču nopietni apsver iespēju cīnīties profesionālajā boksā. Profesionālajā boksā cīņa esot daudz sīvāka, jo ringā boksējas bez aizsargķiveres un ar mazāk sedzošiem boksa cimdiem, tādēļ ir lielāks risks gūt traumas.

Karina Lecko neslēpj motivāciju: ”Profesionālajā boksā sportistam ir iespēja ļoti labi nopelnīt, krietni vairāk nekā saņem vidējais Latvijas iedzīvotājs.”

“Izvēloties boksu, sportists labi apzinās, ka nāksies saņemt pretinieka sitienus un arī zilumus,” skaidro Nikolīna Boķe. “Taču sacīkstēs koncentrēšanās ir tik liela un adrenalīna līmenis tik augsts, ka sitienu sāpes nejūt. Sparingos pretinieku sitienus var just daudz spēcīgāk.”

Savukārt Jekaterina Marčenko uzsver, ka bokss nav tikai sišana. Bokserim ir jādomā daudz ātrāk nekā, piemēram, šahistam, jo lēmumi jāpieņem sekundes simtdaļā – kā veikt trāpīgāku sitienu un kā pašam izvairīties no pretinieka dūrēm.

Bokss attīsta cilvēkā svarīgas īpašības – spēju ātri pieņemt lēmumus un uzņemties par tiem atbildību.

Latvijas bokseres jau ir sevi pierādījušas kā spēcīgas konkurentes starptautiskajā līmenī. Jekaterinas Marčenko lielākais sasniegums pašlaik ir godalgotas vietas vairākos starptautiskos boksa čempionātos, kā arī 2018. gadā trešā vieta (bronzas medaļa) Eiropas čempionātā.

Karinas Lecko lielākais sasniegums ir dalība prestižajā Naftas pasaules valstu kausa boksa čempionātā, kurā viņa izcīnīja trešo vietu 16 pasaules spēcīgāko pretinieku konkurencē. Savukārt Nikolīna Boķe ir vairākkārtēja Latvijas čempione.

Pievienot komentāru